*

⇓ Megosztás ⇓

*

A Szentatya előszava Don Aldo Bonaiuto: «Donne crocifisse – La vergogna della tratta raccontata dalla strada» (Rubbettino Editore, Soveria Mannelli, 2019, pagine 219) című kötethez.

Per il Papa la prostituzione è riduzione in schiavitù (LOsservatore Romano, 29 luglio 2019)

Magyarul (Somogyi Viktória – Vatikán):

Ferenc pápa előszava a „Keresztre feszített nők” című kötethez. Vatican News, 01 augusztus 2019, 16:26

Ferenc pápa írt előszót a Keresztre feszített nők című kötethez. Magyar Kurír, 2019. augusztus 2.

Az Előszó teljes szövege

A rendkívüli szentév idején az egyik Irgalmasság péntekén, amikor beléptem a XXIII. János pápa közösség befogadó otthonába, nem gondoltam, hogy ennyire megalázott, letört, nehéz próbáknak kitett nőket találok ott. Ők valójában keresztre feszített nők. A szobában, ahol az emberkereskedelemből megszabadított lányokkal találkoztam, akiket prostitúcióra kényszerítettek, szinte kézzel foghatóan érezni lehetett a fájdalmat, az igazságtalanságot és az elnyomást. Alkalom volt arra, hogy újra átéljem Krisztus sebeit.

Bocsánatkérés a nőket ért kínzásokért

Miután meghallgattam ezeknek a szerencsétlenül járt nőknek a megható és nagyon is emberi történeteit, akik közül néhányan gyermekkel a karjukon voltak jelen, erős vágyat éreztem arra, szinte szükségesnek éreztem, hogy bocsánatot kérjek tőlük azokért a valós kínzásokért, amelyeket a kliensek részéről el kellett szenvedniük, akik közül sokan kereszténynek tekintik magukat. Ez még inkább arra ösztönzött, hogy imádkozzak az erőszakos és kényszer prostitúció áldozatainak a befogadásáért.

Aldo Buonaiuto atya értékes és bátor életmentő és rehabilitációs műve

Az embert sosem lehet áruba bocsátani. Ezért örülök, hogy megismertethetem másokkal Aldo Buonaiuto atya értékes és bátor életmentő és rehabilitációs művét, amelyet hosszú évek óta végez Oreste Benzi karizmáját követve. Ez a munka azzal jár, hogy kiteszi magát a bűnszervezetek veszélyeinek és megtorlásainak, amelyek ezekből a lányokból az illegális és szégyenteljes bevételek kimeríthetetlen forrását hozták létre.

A kereslet megállítása nélkül nem lehet hatákonyan szembe szállni a problémával

Azt szeretném, hogy ez a könyv a legszélesebb körben meghallgatásra találjon. Megismerve a történeteket, amelyek az emberkereskedelem megdöbbentő számadatai mögött húzódnak, fontos megérteni, hogy a kliensek részéről meglevő ilyen magas arányú kereslet megállítása nélkül nem lehet hatékonyan szembe szállni az ártatlan életek kihasználásával és megalázásával.

Közösségi és egyéni szinten kell tudatára ébredni a problémának

A korrupció olyan betegség, amelyet egyedül nem lehet megállítani, egyéni és közösségi, egyházi szinten kell tudatára ébredni a problémának, hogy valóban segíteni tudjunk ezeken a szerencsétlenül járt nővéreinken és meg tudjuk akadályozni, hogy a világ gonoszsága a legtörékenyebb és legvédtelenebb teremtményekre zúduljon. A prostitúció bármely formája rabszolgasorsba kényszerítés, bűntény és undorító vétek, amely összekeveri a szeretkezést az ösztönök kiélésével, amelynek érdekében védtelen nőket kínoznak meg.

Ez az emberiség betegsége, a társadalomról alkotott hibás elképzelés

Ez a kollektív tudat sebe, a képzelet devianciája. Beteges mentalitásról van szó, amelyben egy nőt úgy használnak ki, mintha használható, majd eldobható árucikk lenne. Ez az emberiség betegsége, a társadalomról alkotott hibás elképzelés. Ezeknek a szerencsétlenül járt rabszolgáknak a kiszabadítása az irgalmasság cselekedete és minden jószándékú ember kötelessége. Fájdalmas kiáltásuk nem hagyhatja közömbösen sem az egyéneket, sem az intézményeket. Senki ne fordítsa el más irányba a tekintetét vagy mossa kezeit az ártatlan vértől, amelyet az útszéleken ontanak világszerte.

*

Részletek Aldo Bonaiuto atya beszámolójából

(Lásd: A pápa a prostitúcióból megszabadított nőkkel találkozott. Radio Vaticana, 2016-08-13 11:29:00)

A pápa minden férfi nevében bocsánatot kért az erőszakért és a gonoszságért

Nagy meglepetés volt elsősorban a lányoknak, akik rengeteget szenvedtek a prostitúció miatt. A Szentatya eljött, hogy találkozzon velük és meghallgassa történeteiket. Rendkívüli pillanatok voltak az átélt szenvedés, sírás miatt, de a vigasztalás és az ölelés miatt is, amelyet Ferenc pápától kaptak. A pápa nagyon szép és nagyon erős szavakat használt. Minden férfi nevében bocsánatot kért az erőszakért és a gonoszságért, amelyet ezek a lányok el kellett, hogy viseljenek. A pápa szavai igazán nagyon meghatóak voltak. A Szentatya hosszasan végighallgatta a lányok történetét, elérzékenyült, megölelte őket és mindegyikkel egyenként is beszélt. Még azzal a lánnyal is, aki előző este érkezett, aki az utcán szült egyedül és sajnos gyermekét saját karjában látta meghalni. Drámai történeteket hallott Ferenc pápa és saját szemével látta a lányok sérüléseit, amelyeket megmutattak a Szentatyának. Ütések nyomai, megnyomorított és levágott fülű lányok…

Az erőszak, visszaélések és a becsapás áldozatai

A lányok történetéről szólva hangsúlyozta, hogy az erőszak, visszaélések és a becsapás áldozatai. Súlyos pszichiátriai problémákkal küzdenek. Olyan nőkről van szó, akik számára senki nem tudja visszaadni soha a pszichikai vagy a fizikai egészséget. Ezt az egészséget a klienseik vették el tőlük, akik úgy gondolták, hogy joguk van megvenni egy nő testét szexuális célokra. Az utcákon több mint 100 ezer nő él prostituáltként Olaszországban.

„Ez az én testem”

„Ez az én testem” szlogennel kampányt folytat a közösség, hogy megállítsa ezt a félelmetesen nagy keresletet az észak-európai modell alapján, amely a klienseket bünteti. Ez az egyetlen módja, hogy megváltoztassuk ezt a szörnyű maszkilista mentalitást, amely szerint meg lehet venni egy embert.

A Pápa Imavilághálója

********************************

V.ö. pl.: ⇒⇒ Una vera via crucis. Donne crocifisse (LOsservatore Romano, 27 febbraio 2016)

********************************

Ferenc pápa (2013-)

FERENC PÁPÁRÓL LÁSD RÉSZLETESEBBEN: ⇒ https://katakombablog.com/xvi-benedek-ferenc/

Kapcsolódó aloldalak:

Evangelii Gaudium  (2013.)

A Szentatya Strasbourgban (2014.)

Laudato si’ (2015.)

A Szentatya bolíviai beszéde (2015.)

A Szentatya beszéde az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján (2015.)

A Szentatya beszéde a Nagy Károly-díj átvételekor (2016.)

A Szentatya beszéde az EU vezetőihez (2017.)

A Szentatya levele Angela Merkelhez (2017.)

A Szentatya üzenete a béke 52. világnapjára (2018.)

Az “izmus” sosem vezet jóra (2019.)